tisdag 26 augusti 2014

Watership Down


Idag såg jag Watership Down

Eller Den Långa Flykten som filmen heter på svenska

Det har tagit en otrolig tid innan jag såg den här filmen. Jag har vetat om den sedan jag gick i sjuan någon gång, men först nu jag verkligen kände att jag ville se den. Eller ja, först kollade jag några klipp och läste om karaktärerna och sedan blev jag sugen på att faktiskt se hela.

Den var faktiskt inte så hemsk som jag trodde den skulle vara. Med hemsk menar jag blodig, våldsam och sorglig. Jag visste redan att filmen skulle vara ganska extrem men jag förväntade mig värre stuff. Med andra ord blev jag positivt överraskad! Jag har också fått för mig av någon dum anledning att filmen slutar olyckligt, vilket är en anledning till att jag inte velat se den. Det gör den ju inte, vilket gör allt mycket lättare. Jag kunde genomlida hela filmen utan att gräta eller pausa för att den fick mig att må dåligt. Dock tycker jag det är långt ifrån en barnfilm. Boken är för barn (eller ja, inte småbarn då men ni fattar) och de har gjort filmen därefter.

... Fast om man tänker efter så hade jag nog i alla fall kollat på filmen som liten. Det är en väldigt intressant film i och med det att det konstant händer något. Det är något tillfälle då det är lugnt och tryggt och då kommer direkt ett problem som måste fixas, så filmen är ju långt ifrån långdragen. Visst hade slagsmålen och blodet skrämt mig en hel del, men jag hade garanterat fortsatt kolla igenom hela filmen.

Dessutom älskar jag hur de hanterar död i den här filmen! Det kanske låter konstigt men filmer (speciellt familje- och barnfilmer) behandlar döden som något enormt farligt som inte ens ska diskuteras. I den här filmen blir en kanin tagen av en falk/örn/liknande och de andra bara "... attans". Likadant att det finns en replik (då en annan av dem fastnat i en snara) som går "hurry up, or he might die!". Jag verkligen gillar den verkligen för den känns så naturlig, inget överspelat (eller underspelat heller för den delen).

Filmen fick mig dessutom att vilja läsa boken, vilket är ganska otroligt eftersom jag aldrig läser böcker längre.

Väldigt bra film helt enkelt!

Men kanske inte förstahandval för den som har svårt att se blod

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar